Almalux – Premiul secțiunii „design de obiect” – Editia 2018

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Dacă imaginile ți-au atras deja atenția, așteaptă să afli și povestea din spatele lor. Totul a pornit de la o idee relativ simplă: dacă deja sunt reciclate materii prime precum plasticul și hârtia, de ce nu s-ar putea face același lucru și când vine vorba despre componente electrice?

Mai exact, este vorba despre ”deșeurile” rămase de pe linia de montaj din depozitul Almalux: componente defecte și resturi ale procesului de asamblare, debitare, ambalare din hala de producție a corpurilor de iluminat. Pentru 3 grupe de studenți din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM), a fost modalitatea perfectă de a învăța despre ce înseamnă design-ul de produs, direct sub îndrumarea tehnicienilor din fabrică.

Cu imaginație și mult entuziasm, au fost realizate diverse combinații de componente, lăsând deoparte limitele impuse de stil sau funcția estetică: funcționalitatea a fost singurul criteriu de care s-a ținut cont. Cu alte cuvinte, la final, s-a făcut lumină și toate creațiile s-au aprins în verde, albastru sau portocaliu. Astfel, după multe ore de muncă și nenumărate înșurubări și demontări, verificări și optimizări, au luat naștere corpurile de iluminat din imagini.

Probabil că acestea nu vor înfrumuseța spațiile comerciale din oraș sau locuința dumneavoastră, însă au servit ca bază practică pentru testarea și completarea cunoștințelor acumulate de către studenții care au participat la aceste work-shop-uri desfășurate pe perioada unui an calendaristic: noiembrie 2016 – noiembrie 2017.

Așa cum era de așteptat, o asemenea inițiativă nu ar fi putut trece neobservată. Seria de work-shop-uri intitulate sugestiv (RE)ST a fost prezentată la Anuala de Arhitectură București 2018, obținând Premiul secțiunii ”Design de obiect” și lăsând loc nu doar pentru organizarea de viitoare asemenea întâlniri cu studenții, dar și pentru organizarea de alte proiecte inovatoare și educative.